- İstihdamın yasal yükümlülükler (SGK Primi, Vergi) ve işçilik maliyeti olarak ikiye ayrılan maliyet unsurunun yasaların sağladığı imkanlar ile yönetimi sağlanmaktadır.
- Ülkemizde uzun yıllardır sosyal güvenlik primlerinin çeşitli koşulların sağlanması ile devlet tarafından karşılandığı istihdam teşvikleri uygulanmaktadır.
- İstihdam teşviklerinin karmaşık yapısı sigortalıya, sektöre ve işletmenin her ay değişen istihdam sayısına göre analiz edilerek en yüksek teşvik kullanımının sağlanması gerekmektedir. İstihdam teşviklerinin doğru yönetilmesi ile sosyal güvenlik primi ve vergisi maliyet kalemlerini ortadan kaldıracak uygulamalar yapılabilmektedir.
- İşçilik maliyeti olarak adlandırılan ücrete doğrudan hibe ve destekler ile katkı sunulan birçok devlet desteği bulunmaktadır.
- İŞKUR, KOSGEB, Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi mevzuatları gereği işçi başına asgari ücretin yarısı, asgari ücretin tamamı, asgari ücretin işveren maliyetinin %65’i, nitelikli çalışan ücretinin yıllık 300.000 TL’ye kadarlık kısmı gibi nakdi destek unsurları bulunmaktadır.
- Bunların yanı sıra AB projeleri kapsamında SGK’nın ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın taraf olduğu programlarla doğrudan işletmelere nakdi yardım yapılmaktadır.
Yönetilen İstihdam Maliyeti
Gelir Vergisi ve
Damga Vergisi
Sosyal Güvenlik
Primi
Ücretlendirme
Yan Haklar
Ücret Mühendisliği
İstihdam maliyetlerinde yasal yükümlülüklerden oluşan maliyetin yönetilmesi oldukça önemlidir. Sosyal güvenlik ve vergi mevzuatında yasal yükümlülüklerden muaf ve istisna tutulan ödeme kalemlerine göre ücret bordroları ve ücret politikaları tasarlanarak işçilerin aynı net ücreti alarak işverene oluşturacakları maliyet düşürülmektedir.